Zo leer je wingsufen

Zo leer je wingsufen

 

Wingsurfen is de trend op watersportgebied. Hoewel het nog niet heel bekend is, zijn de fanatieke watersporters er gek op. Doordat wingsurfen verschilt van andere watersporten, duurt het even voor je het goed onder de knie hebt. In deze blog leggen we je uit hoe je leert wingsurfen. 

Wat is wingsurfen? 


Wingsurfen
is een combinatie van kitesurfen en windsurfen. In plaats van een groot zeil aan het board vast of een kite hoog in de lucht, heb je bij wingsurfen een wing die je dicht bij je houdt. De randen van de wing pomp je vol met lucht. Zo’n wing is licht van gewicht en daardoor makkelijk hoog te houden. Naast een wing heb je een board. Een wingsurfboard is een lichtgewicht board verkrijgbaar in verschillende soorten uitvoeringen. Door een foil, een soort van vin, onder het board te monteren zal je bij genoeg snelheid over het water zweven. Met de wing in je handen stuur je en door zoveel mogelijk wind te vangen, maak je snelheid. Wanneer je meer snelheid maakt, zal je merken dat de foil omhoog komt zodat je board niet op het water drijft, maar boven het water zweeft.
 

Wat heb je nodig voor wingsurfen? 


Uiteraard heb je voor
wingsurfen een wing en een board nodig. Voor meer uitdaging wordt een foil aangeraden. Daarnaast is het belangrijk dat je een board- en wing leash hebt. Een leash zorgt ervoor dat je board en wing vast aan je zitten, zodat je deze niet verliest. Een pomp om de wing op te pompen is ook een aanrader. Belangrijk is dat je de juiste keuze maakt voor een board. Heb je nog niet zoveel ervaring, raden we je aan om een board te nemen met iets meer liters. Voor een gemiddeld persoon is een wingboard met een volume van 140 liter een aanrader. Vooral als je beginner bent, heb je hier voldoende stabiliteit aan. 

Zo begin je met wingsurfen 


Omdat je een
foil onder je board hebt, is het belangrijk dat je eerst een stuk dieper water opzoekt voordat je de board omdraait en de foil naar beneden wijst. Zodra het water diep genoeg is, kan je het board omdraaien en er rustig op gaan zitten. Wij raden aan om eerst op je knieën te oefenen. Als je eenmaal merkt dat de wint je naar voren trekt, kan je gaan proberen te staan. Met voldoende balans zal je merken dat je snelheid gaat maken. Door te spelen met de wing, zul je merken dat je sneller en langzamer gaat en bochtjes kunt maken. Bij voldoende snelheid komt je board van het water en zweef je boven het water. Dit is echt een supergave ervaring. Hoewel wingsurfen niet makkelijk is, kunnen ervaren watersporters het snel onder de knie krijgen. Voor iets minder ervaren watersporters raden we aan om eerst een wing– en
windsurfles te volgen.

Reacties zijn gesloten.