Hoe behaal je een duikbrevet?

Hoe behaal je een duikbrevet?

Je duikbrevet halen in Nederland

Zie je het al voor je: tropische stranden, azuurblauwe zee, en de meest kleurrijke vissen. Maar het kan ook dichter bij huis. Wat is er nu mooier dan dicht bij huis starten met oefenen zodat je tijdens je welverdiende vakantie direct kunt genieten van het mooie weer en de prachtige onderwateromgeving.

In Nederland kun je heel eenvoudig je duikbrevet halen. Bij de Nederlandse Onderwaterwatersport Bond (NOB) zijn ruim 300 duikclubs aangesloten waar je een duikbrevet) kunt halen. Met dit eerste zogenaamde Open Water Diver duikdiploma kun je leren duiken in Nederland. Er zit altijd wel een duikvereniging of duikschool bij jou in de buurt.

Voor beginners
Duikers die nog nooit gedoken hebben starten met het halen van een 1*-duikbrevet (Open Water Diver). Na het behalen van dit duikbrevet mag je samen met een andere duiker dalen tot een diepte van 20 meter. Je leert in deze cursus de duikmaterialen kennen. Natuurlijk is er ook aandacht voor de duiktechniek en je leert de handsignalen gebruiken. Vraag bij de duikopleiding na hoe lang het duurt en wat de kosten zijn om je brevet te behalen.

Er zijn wel enkele voorwaarden verbonden aan het volgen van deze duikcursus:

  • Je bent minimaal 14 jaar
  • Je hebt een geldige medische keuring
  • Je bent lid van een NOB duikclub

De duikinstructeur kan je pas brevet aanvragen wanneer je minimaal 7 oefenduiken in het buitenwater hebt gemaakt. De oefenduiken die je maakt tijdens je opleiding tellen hiervoor mee.

Voor jongeren is er een jeugdopleiding, vanaf 8 jaar. Daar leer je op een veilige manier kennismaken met de duiksport. Stap voor stap wordt geleerd hoe te snorkelen of perslucht te gebruiken. Hierna volgt de 1* junioropleiding, vanaf 12 jaar. Met dit juniorbrevet kunnen jongeren onder begeleiding van een volwassen duiker onder water tot een diepte van 10 meter.

Overal ter wereld!
En dan kun je duikmeters gaan maken. Overal waar je wilt, is jouw duikbrevet geldig. Vandaar dat er ook een internationale benaming aan het NOB 1*-brevet is verbonden. Het ‘Open Water Diver’, handig om te vermelden als je ook in het buitenland de onderwaterwereld wilt gaan ontdekken!

Verder leren?
Nog niet genoeg van het leren? Na het behalen van je 1*-duikbrevet kun je je verder met duiken. Zo kun je je verdiepen in de duiksport door het volgen van de 2*-duikopleiding, ook wel de Advanced Open Water Diver. Bij het behalen van dit brevet heb je geleerd hoe te duiken in getijdenwater en in het donker. De Dive Master is het 3*-brevet. Je leert dan andere duikers begeleiden. Ook kun je kiezen voor verschillende specialisaties zoals Droogpakduiken, Onderwaterfotografie, Onderwaterarcheologie of Onderwateroriëntatie.

Reacties zijn gesloten.