Standaard duikuitrusting

Standaard duikuitrusting

Voordat je gaat duiken is het goed om te weten waar een standaard uitrusting uit bestaat en welke functie het heeft. De uitrusting is namelijk essentieel om veilig en vertrouwd te gaan duiken. In dit artikel zullen de basis onderdelen genoemd en toegelicht worden.

 

Wat heb je aan?

 

Je duikpak

Als eerste draag je een duikpak. Hierin heb je verschillende soorten zoals een nat- of droogpak (wetsuit of drysuit). Een natpak sluit strak aan op je lichaam, toch komt er tussen het pak en het lichaam een klein laagje water. Door de warmte van je lichaam wordt dat water opgewarmd en daarna zorgt het voor isolatie. Een droogpak valt losser om het lichaam en daarom draag je ook kleding onder het pak. In het pak komt geen water. Dit pak is warmer en daarom beter geschikt voor gebruik in erg koud water, wel is de prijs veel hoger en is het zwemmen moeilijker dan in een natpak. Door de meeste recreatieve duikers wordt een natpak gedragen.

 

Handschoenen en vinnen

Om warm te blijven draag je ook speciale (hand) schoenen. Aan je voeten kan je ook vinnen dragen, vooral de vorm van een vin is erg belangrijk zodat er weinig weerstand is en de duiker snelheid kan maken. Per soort duik heb je verschillende soorten vinnen. Je hebt ook duikvinnen die je kan dragen met schoenen erin.

 

Kijken en ademen tijdens je duik

 

Duikmasker en snorkel

Omdat je onder water alles goed wil zien, is het dragen van een goed duikmasker van belang. Deze moet goed op je gezicht zitten zodat er geen water in je bril kan lopen. Als je niet te diep in het water duikt dan is een snorkel ideaal, het zwemmen met zware duikflessen is dan niet nodig.

 

Ademen en lucht

Als je gaat duiken in diep water dan neem je een duikfles mee. Hier zit op hoge druk zuurstof in, maar een ademautomaat kan deze druk omzetten naar lucht de duiker via het mondstok kan inademen. Voor deze omzetting is de omgevingsdruk van belang. Per diepte moet het ademautomaat dan ook een andere omzetting doen. Bij de standaard duikuitrusting hoort ook een reserve-ademautomaat, deze is voor noodgevallen van jezelf of een andere duiker.

Alles wat je meeneemt onder water kan je niet vasthouden, daarom wordt dit aan een trimvest vast gemaakt. Daaraan zitten je ademautomaat, de fles en de loodgordel. De loodgordel reguleert het drijfvermogen van de duiker. Hoe meer lood hoe lager de duiker kan afdalen.

 

Duikinstrumenten

Tijdens de duik moet je ook gegevens bekijken en controleren, zoals de diepte en de druk in de fles. Daarvoor dienen de diepte- en manometer. Vaak heeft een duiker ook een onderwaterkompas en een duikhorloge. De laatste tijd heeft een duiker vaak ook een duikcomputer bij zich. Bij slecht of donker weer is een duiklamp geen overbodige luxe.

Reacties zijn gesloten.